Van kleins af aan voel ik me een wereldverbeteraar. Alles moet beter, gelukkiger,… vooral vredevoller. Ik kijk op naar invloedrijke wereldfiguren als Nobelprijswinnaars, filosofen en opstandige bewegingen. Ik heb een groot hart dat mij enorm siert. Tot ik zoveel gaf aan anderen, dat ik mezelf verloor.

Ik crashte in een diepe put. Rock-bottom. De pijnlijkheid ervan was evenredig met de kracht waarmee ik terug recht klom. Mijn geheim? Aan mezelf sleutelen. De impact die ik nu heb op het geluk van anderen, is groter dan voordien. Door zelfzorg.

Dit leer ik aan ouders die worstelen met hun ex-partner na de echtscheiding. Dit leer ik aan kinderen die vanuit een machteloze positie oplossingen zoeken voor de gevolgen die de echtscheiding op hun hebben.

Wanneer hoop verloren gaat, blijft weinig over. Weg zelfvertrouwen. Onze hersenen zetten zich op overleving. Focussen op het negatieve. Voor je het weet, zit je in een draaikolk naar beneden. Je vecht om niet kopje onder te gaan. Elke dag. Elk uur. Elke minuut.

Wanneer hoop verloren gaat, zijn zelfzorg en hulp vragen de sleutel.

Hoe kan je voor jezelf zorgen?

  • Je brein trainen om de herinneringen en doemscenario’s die je wakker houden op een afstand te plaatsen. Opdat je rust in je hoofd hebt en energie vrijkomt voor nuttigere dingen.
  • Je pijnlijke gevoelens vriendelijk omarmen. Opdat je niet vlucht in te veel eten, slapeloosheid, drinken of andere gewoontes die je gezondheid schaden.
  • De frustratie, woede en wraak mild erkennen als menselijk, maar niet passend bij jouw waarden en normen. Opdat je komt tot ander, geweldloos verzet en het conflict gaat liggen.
  • Je emotionele batterij opladen. Opdat je er kan zijn voor je kinderen.
  • Actie ondernemen om de wisselmomenten aangenamer te maken. Dit niet in één keer willen veranderen. Maar in mini-stapjes. Opdat je succes ervaart, zelfvertrouwen en controle.

Jij bent de sleutel tot verandering!

Het is voor velen onder ons een natuurlijke reflex om eerst voor de anderen te zorgen. Wat ons brein niet weet, is dat door liefdevoller en bewuster met jezelf om te gaan, je juist méér kan doen voor anderen. Eens ik dit doorhad, ging er een wereld voor mij open. Nu voel ik me vrij.

Dit komt niet door er veel over te lezen of na te denken. Wel door oefening, oefening, oefening. Wist je dat onze hersenen 21 dagen nodig hebben om een simpele gewoonte te veranderen? Bijvoorbeeld in plaats van koffie thee te drinken. Je kan je dan voorstellen dat deze veranderingen niet op één-twee-drie gebeuren.

Zet die stap om hulp te vragen

Net zoals jij er wil zijn voor anderen, willen anderen er zijn voor jou. Schaamte, trots, energieloosheid en geld houden ons tegen.
Wat zou je doen als iedereen je graag zou blijven zien?
Wat zou je doen als je tonnen energie had?
Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

Natuurlijk. Jij wil uit de uitzichtloze situatie voor jou en je kinderen. Terug je leven in handen hebben. Waardevol leven.

Zet nu een stap, ondanks de angst.

Een baby-stapje richting je doel.

Steun jezelf, maak het je niet te moeilijk.

Praat erover met een familielid of vriendin. Samen zijn we sterk.

Wil jij meer leren en oefenen om dit leven dat jij en je kinderen verdienen waar te maken?

Schrijf je in voor de dagworkshop op 24 maart.
Propvol waardevolle inzichten, tools en eye-openers.

Geef een reactie