Deze morgen stond mijn vriend om 6u30 op. Zijn dochter is bij mama, die woont 1 uur rijden ver van papa. En hier, bij papa, is er een traditie van Nieuwjaarszingen. Ook ik zit nu met mijn oren gespitst, wachtend op kinderen die aan mijn deur zingen zodat ik wat lekkers in hun zak leg.

Dochterlief wil zingen. Dus papa rijdt op en af om straks nog eens op en af te rijden. Dat vindt hij best oké. Maar toen hij deze morgen daar aankwam, sliepen ze nog. Ze waren het vergeten.

Belangrijke momenten worden vaak ingezet in het conflict tussen gescheiden ouders. Zo ook vandaag.Ik krijg vele verhalen te horen. Verhalen waarbij kinderen het slachtoffer zijn van het verbaal geweld. Waarbij kinderen ingezet worden om een strijd te voeren. Gekwetst worden. Diep. Om de andere ouder te raken.
Ja, daar raak je hen mee.
Nee, het helpt niet om deze ouder daarop te wijzen.
Allé An, wat zeg je nu! Het is een patroon waar deze ouders inzetten. Waar we als maatschappij samen ‘Neen’ tegen moeten zeggen. Omdat een paar keer ‘nee’ niet werkt…

Wanneer we met psychisch geweld tegenover de kinderen naar de rechtbank willen stappen, krijgen we bijzonder veel tegenkanting.

– Er is geen enkele rechter die dat serieus neemt.
– Mijn ex zal de rechter manipuleren en dan zijn de kinderen nog slechter af.
– De advocaat zegt dat we daar geen bewijzen voor hebben.
– De bemiddelaar zegt dat het geen zin heeft.

Dan leggen we ons neer bij de situatie. We hopen dat de kinderen er sterk uit komen. Proberen hen alles te bieden als tegenkracht tegen het geweld dat ze moeten doorstaan. Met hoe meer we zijn, hoe groter de stem van deze kinderen zal worden.

Eigenlijk is Nieuwjaar hélemaal Glinster! Want Glinster staat voor een nieuw begin. Na de echtscheiding. Waarin jij en/of je kinderen lijken gevangen te zitten.

Al meerdere keren in mijn leven gingen er deuren toe. Soms zacht, soms met een harde klap. Wat is het geheim? Vallen en terug rechtstaan. Elke keer opnieuw.

Wilskracht. Mensen bewonderen mijn gave om 200% te gaan voor waar ik achter sta. Dat ik daarbij fouten maak, hoort erbij. Want hoe meer je jezelf inzet voor iets nieuws, hoe meer fouten. Wie niets doet, doet ook niets mis. Dat heb ik vaak als mantra herhaald.

Je kan beslissen om het anders aan te pakken. Wel, ik daag je uit om het vanaf vandaag te doen. Zet vandaag dat mini-stapje. Of een mini-stapje van een mini-stapje. Doe dat elke dag. Dan is het ongelofelijk waar je na een jaar zal staan.

Dat vertrouwen heb ik ondertussen. Dat het leven altijd nieuwe kansen biedt. Als je ze ziet en de durf hebt om ze te grijpen. Er kan je veel ontnomen worden. Maar elke dag opnieuw zijn er mogelijkheden. Niet enkel op 1 januari.

Daar coach ik ouders en kinderen in. Om elke dag opnieuw een leven na de echtscheiding op te bouwen. De eerste periode is lastig. Het kan pijn doen. Beetje wringen. Constant wringen. Maar ik moedig je aan! Want het wordt terug beter. Echt waar.

Sta jij ook voor een grote kloof tussen nu en waar jij wil staan? 

Aarzel niet. Zet vandaag een mini-stapje. Of een mini-stapje van het mini-stapje.
Jij ziet het nog niet. Maar ik wel!

In januari heb ik nog ruimte voor 2 gratis gesprekken. In zo’n gesprek bekijken we jouw situatie en die van je kinderen en welke stappen je kan nemen om te blijven staan in de storm na de echtscheiding.

Meld je vandaag nog aan!

Geef een reactie