Het helpt om wat humor in ons leven te brengen. Ook met gescheiden ouders help ik om terug wat luchtigheid, speelsheid te brengen. Niet om de problemen te minimaliseren. Wel om de vriendelijke en zachte kant van hen te laten zien. Helaas is dit knap lastig wanneer het vertrouwen ver zoek is.

Waarom blijven sommige ouders in een machtsstrijd na de echtscheiding?
Kunnen ze elkaar niet loslaten?
Blijven ze vechten en zetten ze daarvoor hun kinderen in?

Sommige ouders melden zich aan, maar ik krijg hen niet voorbij het onderkennen dat er een conflict is. Ze houden vast aan het conflict. Durven/willen/kunnen het niet loslaten.

  • Het ligt allemaal aan de andere.
  • Ik doe niets fout.
  • Als hij zo doet, dan doe ik dat ook.
  • Zij wil het moeilijk maken.

Ik vroeg aan mijn plusdochter van 9j
Waarom pesten grote mensen elkaar?
“Omdat die een pijntje hebben. Ze willen die pijn weg. Ze willen zich beter voelen. Maar ze weten niet hoe. Dus gaan ze gemeen doen tegen anderen. Dan voelen ze zich beter.”

Resultmediation.nl

In deze afbeelding zie je de fasen van een conflict dat escaleert.

Wanneer ouders en kinderen naar Glinster komen, zitten ze in fase 2. Een situatie waarbij een winnaar en verliezer is. Wie de verliezer is, hangt van dag tot dag af. Afhankelijk van de acties die de ouders nemen. Er is wel één constante verliezer: de kinderen. De psychische impact van zo een conflict wordt stilaan erkend als kindermishandeling.

Het is in deze fase heel zinvol om met één ouder aan de slag te gaan. Om het conflict te keren.

Dat vraagt bijzonder veel moed van deze ouder. Om zich niet te laten meeslepen door de conflicten. Het is wel mogelijk. Daarvoor is een zorgend netwerk nodig rond deze ouder. Familie, vrienden, school en buren vragen we om steun. Steun wanneer kwaadheid en frustratie hoog oploopt. Om niet terug te vechten. Want dat is ons natuurlijk instinct.

Belangrijk is dat je in fase 2 nog terug terug naar fase 1 kan. Vanaf de moment dat de rechtbank en advocaten worden ingeschakeld, gaat het naar fase 3. Dan zijn er geen winnaars meer. Het wordt vaak een eindeloze strijd. Tientallen jaren en tienduizenden euro’s. 

Ben jij bereid om de moedige stap te zetten om het conflict draaglijk te maken? Ik help je graag verder. Je kan je gratis aanmelden voor een kennismaking. Elke maand heb ik ruimte voor 5 gratis gesprekken. Mail me op info@glinster.co 

Geef een reactie