Vandaag heb ik brochures over kinderrechten besteld voor de oudere kinderen die naar de praktijk komen. Bij het Kinderrechtencommissariaat. Daar kwam ik bij het jaarverslag van 2018 terecht waar ik interessante informatie vond over kinderen in echtscheidingen. Het bevestigt de weg die ik ga met ouders: stimuleren van veerkracht voor alle betrokkenen. Wanneer de stap wordt gezet naar advocaten en rechtbanken kan het een strijd worden die jarenlang duurt. Zo’n ouders krijg ik ook te horen. Zij zitten muurvast in het rechtssysteem en zijn vele duizenden euro’s kwijt. Het is verstandig om zo snel mogelijk na een echtscheiding hulp in te schakelen van een coach of psycholoog die werkt zoals Glinster. Daarmee geef je jullie kinderen het beste gezien de omstandigheden. Veerkracht.

Uit het verslag:

Het Kinderrechtencommissariaat krijgt ook meldingen van personen die vermoeden dat kinderen mishandeld worden bij een scheiding. Vaak is het de (v)echtscheiding zelf die de oorzaak is van het geweld. Dat maakt de situatie extra complex en delicaat. Melders vragen dan ook advies en zoeken hulp. Ze stoten bovendien op heel wat juridische obstakels. Zo gebeurt het dat verschillende procedures elkaar doorkruisen of dat verschillende rechters zich buigen over de zaak. Daarnaast is het een hardnekkig vooroordeel dat kindermishandeling wel eens verkeerdelijk als argument gebruikt wordt in de scheidingsstrijd.

Ik heb zware vermoedens dat mijn zoontje door zijn papa thuis seksueel misbruikt wordt. Een jaar geleden, toen hij 4 jaar was,begon hij de eerste keer te vertellen dat zijn papa hem pijn deed aan de geslachtsdelen. Ik klopte aan bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Uit het gesprek bleek dat ze me niet verder konden helpen. Toch heeft de rechtbank de weekendregeling uitgebreid naar een week-weekregeling. Dat loopt nu enkele maanden. Vorige maand belde de school me op omdat mijn zoon in de klas begon te huilen en vertelde dat mijn ex-man hem nog altijd pijn doet. Ik ben hem van school gaan halen en ik ben er direct mee naar de dokter gereden.Daar werden er verwondingen vastgesteld. Er loopt nu een politieonderzoek.
De rechtbank weigert de omgangsregeling voorlopig af te bouwen of te verhuizen naar de bezoekruimte.  De rechtbank stelt dat het om twee verschillende zaken gaat. Ik ben dus erg boos en ook erg bang. Hoe kan ik mijn kind beschermen tot er duidelijkheid is?

Moeder van Liam, 5 jaar

Ook de deuren van de hulpverlening blijven soms gesloten voor melders, en dat om twee redenen.

  • Enerzijds zijn sommige hulpverleners bang dat ze betrokken worden in een scheidingsstrijd. Daarom vragen ze om toestemming van de twee ouders om de hulpverlening op te starten.
  • Anderzijds kunnen de hulpverleners niet altijd voldoen aan de verwachtingen van de melders. Ouders en jongeren hopen namelijk soms dat de hulpverleners conclusies op papier zetten waardoor de rechtbank meer geloof hecht aan hun verhaal.

Wat kan je verwachten bij Glinster?

  • Veerkracht voor je kinderen om met de moeilijke situatie om te gaan.
  • Een stem voor je kinderen.
  • Opbouw van een zorgend netwerk rond je kinderen opdat ze sterker staan.
  • Lotgenotencontact voor kinderen en ouders.
  • Bouwen aan geweldloze communicatie tussen ouders en kinderen.
  • Jij als ankerpunt voor jullie kinderen.
  • Waardevolle acties om de strijd te ontmijnen.

Geef een reactie