Spring naar inhoud

Boete in Italië op kwaadspreken over andere ouder

Een Italiaanse rechter heeft een vrouw laatst een boete opgelegd van 30.000 euro omdat zij tegenover haar zoon stelselmatig kwaadsprak over haar ex. De rechter stelt dat de moeder hierdoor de band van haar zoon met zijn vader op het spel heeft gezet. Kwaadspreken over de ex-partner kan enorm schadelijk zijn voor zowel het kind als voor de band tussen het kind en de andere ouder. Het lijkt op het eerste gezicht misschien een goede oplossing, maar vaak zijn er adequatere wegen te bewandelen. In dit artikel van mediators en advocaten Van Ekelen & Poort wordt uitgelegd wat jij kan doen.

Mooi hoe dit kantoor advocatuur samenbrengt met bemiddeling. Zij verkiezen altijd eerst de weg van bemiddeling. Omdat zo een rechtszaak enkel beter is in noodgevallen. Zij raden aan om eerder in te grijpen door met beide ouders aan de slag te gaan. Elk kind heeft recht op een goede band met zijn ouders en als ouder ben je wettelijk verplicht om de band met de andere ouder in stand te houden.

  • Maar wat als jij de ouder bent over wie kwaad gesproken wordt?
  • Wat als jij na de wisselmomenten moet vechten voor respect van je kinderen?
  • Hoe kom je dan op voor de rechten van je kind?

Daar kan een gezinstherapeut/counselor heel wat in betekenen. Samen terug leren luisteren naar elkaar in een veilige ruimte. Uitspreken wat niet uitgesproken kan worden. Rekening houdend met elkaars kwetsbaarheid. Dit kan ook bij bemiddelaars, maar waar blijft dan de stem van het kind? Zij hebben ook rechten. Rechten waarvan wij zeggen: we zullen wel opkomen voor je. Maar deze kinderen willen écht spreken en gehoord worden. Zij willen niet thuis zitten wachten op wat de volwassenen beslissen en doen.

Dagelijks zet ik mij in om beide ouders hun vertrouwen te winnen. Ik ga op het einde van het sessie niet afsluiten met een winnaar of verliezer. Ik neem geen keuzes die niet in het belang van het kind staan en wil daar de kinderen actief in betrekken.

Ik heb ouders ontmoet die meer dan 10 jaar hun kinderen niet meer hebben gezien of gehoord. Ik heb volwassenen ontmoet die als kind de band hebben zien verbreken met één van hun ouders. Zij hebben allemaal één boodschap: ik heb spijt.

Zit jij in een situatie waarin kwaad gesproken wordt over één van je ouders? Of waarin kwaad gesproken wordt over jou?

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek waarin we bespreken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.

Geef een reactie