Spring naar inhoud

Die dag viel de duisternis

Scheiden komt zo vaak voor dat het bijna normaal is geworden. Toch hebben de meeste kinderen het lastig na de scheiding.

  • Waarom liegt mama tegen mij als ze mij graag ziet?
  • De dag dat ze het zeiden, viel de duisternis.
  • Mama en papa hebben ruzie. Ik wil dat niet horen.
  • Papa doet zo'n rare dingen nu hij alleen woont.
  • Eigenlijk wil ik gewoon spelen.
  • Oma praat altijd slecht over papa.

Deze uitspraken komen ook voor bij gezinnen waar er geen zichtbaar conflict is. Voor de buitenwereld is de scheiding zonder ruzie verlopen. Dus zal het wel oké zijn. Toch blijken daar onderhuidse spanningen wanneer je tijd neemt om te luisteren.

Kamil wordt geboren als een groene kameleon. Mama komt uit een gele wereld en papa uit een blauwe. Het gaat een tijdje goed tot dat ze ruzie beginnen maken. Mama wil meer geel. Papa wil meer blauw. Ze gaan uit elkaar en Kamil woont nu de helft van de tijd in de gele wereld en de andere helft in de blauwe. Hij voelt zich nergens thuis. Altijd moet hij iets missen. Hij komt een wijze kameleon tegen die hem de vaardigheden troost, eigenliefde en opkomen voor je eigen gevoelens leert.

Prentenboeken

Deze kinderen en jongeren weerbaarder maken, is dus essentieel. Hoe kunnen zij met die situatie omgaan? Grenzen aangeven, voor zichzelf opkomen, praten over hun gevoelens,...in hun thuissituatie. Dit is ook belangrijk naar toekomstige moeilijke situaties die een echtscheiding kan meebrengen: geboorte van een stiefzusje, een stiefouder die komt inwonen, verhuis,...

Het traject van Glinster bestaat enerzijds uit het trainen van deze vaardigheden bij de ouders opdat zij het kunnen doorgeven aan hun kinderen. Maar soms zit je als ouder zelf nog op een emotionele rollercoaster. Dan wil je dat je kind de ondersteuning krijgt die het verdient en vraag je hulp. Ik maakte een pagina voor kinderen en jongeren waar ze goede informatie kunnen vinden op internet om hen hierin te ondersteunen.

Maar ik train deze vaardigheid ook bij de kinderen in groepssessies. Dit is een veilige plek om te oefenen. Om hun gevoelens en gedachten zelf eerst te horen en te verwoorden.

In Nederland is lotgenotencontact voor deze kinderen en jongeren volledig ingeburgerd. Het is er normaal. In mei volgde ik opleiding in Nederland om deze groepstraining ook in de praktijk te kunnen brengen. Onderzoek toont namelijk 1 groot effect van deze groep: de kinderen gaan meer praten met hun ouders over wat hun gelukkig of ongelukkig maakt. In mijn blog van mei lees je hier meer over.

Een nieuwe groepstraining start op zaterdag 19 januari 2019.

Luister morgen mee tijdens het gratis webinar 'Meer veerkracht voor mijn kinderen na de scheiding'. Dan bespreken we hoe jij jullie kinderen kan ondersteunen en ontdek je dat je eigenlijk al goed bezig bent 😉

Schrijf je hier in.

 

Geef een reactie