Spring naar inhoud

Wat met de kinderen?

Vorig jaar rond deze tijd begon ik mij te verdiepen in het effect van echtscheidingen op kinderen. Heel toevallig omdat een kennis mijn hulp vroeg. Het thema sprak me enorm aan. Ik heb zelf geen scheiding meegemaakt, maar op mijn 7j én 11j zijn we verhuisd naar het buitenland en terug. Dat was best ingrijpend.

Al snel kreeg ik nog aanmeldingen van ouders die zich zorgen maakten om hun kinderen na de scheiding. Ik startte een groepje op. Ik speurde naar opleidingen om mezelf hierin te bekwamen. Zo kwam ik bij gezinstherapie terecht. Ze dompelen me daar onder in het de interactie tussen de gezinsleden en de valkuilen en krachten die daarin schuilen.

Zo begon ik ook te werken met de ouders. Best spannend, want mijn expertise ligt bij kinderen. Maar al snel bleek dat dit een schot in de roos is.

quotes-on-children

Door ouders die vaardigheden te leren die kinderen veerkrachtiger maakt, ondersteun ik de kinderen nog het beste.

Voor sommige kinderen, waarbij de problematiek kwetsbaar is, kiezen we dan bewust voor enkele keren individuele sessies. Soms vragen oudere kinderen zelf voor individuele sessies. Wat ruimte voor zichzelf. Bij iemand die weet wat het is.

Maar welke vaardigheden zijn er dan nodig als ouder na de echtscheiding? Om jullie kinderen te ondersteunen? Met welke dingen moet je juist rekening houden, specifiek rond de echtscheiding?

  • Mijn kind stelt veel vragen rond de echtscheiding. Ik weet niet meer wat antwoorden
  • Hij heeft zo'n huilbuien als hij bij mij is. Ik kan dat niet meer aan.
  • Mijn tiener zegt lelijke dingen tegen mij. Ze wordt beïnvloed door haar moeder.

Op 27 november geef ik wegens succes opnieuw het gratis webinar 'Meer veerkracht na de scheiding voor onze kinderen'

Het aantal deelnemers is beperkt.

Schrijf je in

Geef een reactie