Een kort, maar krachtig filmpje over deze Ikkige, Trumpige tijd, van Dirk De Wachter, omschrijft ook heel mooi mijn werk met ouders en kinderen die vastzitten na een echtscheiding. Je vindt het filmpje onderaan deze pagina.

Scheiding en co-ouderschap wordt gezien als iets waar je recht op hebt, zonder de plichten erbij te nemen. Ik, ik, ik… waar vaak de andere ouder dan knal tegenaan botst. De waarde; Kinderen horen een onbezorgde en warme jeugd te beleven; wordt vaak door één ouder, soms beiden, uit het oog verloren. Enkel de waarden: Ik ben belangrijk/Ik heb recht op geluk/Ik heb recht op een eerlijke verdeling…
Alles draait rondt Ik.

Gisteren tijdens de opleiding Compassie door Sara Bosman van de ACT-Academie, ontdekte ik ook dat de zelfbeeldbeweging (analoog met de ikkerige tijd zoals Dirk De Wachter zegt) van de laatste decennia ongewenste effecten heeft zoals narcisme, antisociaal gedrag en vermijding van beschadiging van dat zelfbeeld.

We hebben tegenwoordig allemaal recht op een positief zelfbeeld. Waarin we als een held ontvangen worden. Krachten, talenten, een belangrijke job, mooie resultaten worden beschouwd als iets waaruit we uitsluitend mogen bestaan, om ons wel te bevinden in ons leven. Scholen houden deze tendens ERG in stand en de eerste generatie van deze ikkige mensen komt nu actief in de samenleving. De maatschappij kan dit niet langer dragen dat iedereen zich speciaal vindt.

Maar je welzijn hangt niet af van jouw zelfbeeld.

Een andere houding, namelijk een meer compassionele houding, leidt tot meer welzijn. Een negatief zelfbeeld is onvermijdelijk in een mensenleven. Uit onderzoek blijkt dat dit niet negatief hoeft te zijn mits zelfcompassie. En neen, dat is geen medelijden hebben met zichzelf en bij de pakken blijven zitten.

Sara Bosman – ACT Academie

Dat is aanvaarding zoals het is en je er niet bij neerleggen maar jezelf actief inzetten voor gedragsverandering. Wanneer je die verandering bereikt, ervaar je ‘geluk’ zoals ik het versta.

Ook als je ex-partner Ikkig doet, jouw zelfbeeld aantast (ben ik nu een slechte ouder?) of je simpelweg vanuit narcisme het leven zuur maakt, heb jij nog steeds de mogelijkheid om je niet bij deze situatie neer te leggen. Actieve aanvaarding en waardegerichte actie leiden je een mooie, zinvolle levensreis.

Laat je niet doen door je ex-partner of het co-ouderschap.
Sta opnieuw in jouw kracht en uit de ikkigheid.

Kom meeluisteren tijdens het gratis webinar op 25 oktober

Schrijf je in op https://glinster.webinargeek.com/wacht-niet-tot-je-ex-verandert

View this post on Instagram

Meer zien? Zie de link in mijn bio! 👆🏻 Ik was laatst in Antwerpen op bezoek bij prof. psychiater Dirk de Wachter, die wijze dingen zei over mijn campagne: Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn. Laten we vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om de maatschappij een mooiere plek te maken. Wil jij ook helpen deze boodschap te verspreiden? Kijk dan op www.loesje.nl/zeggenwatjedenkt ~ Met grote dank aan Dirk de Wachter, Svenja Arends en Koen Kievits ~ #zeggenwatjedenkt #loesjeenxaviera #loesjenl #xavieraaltena #positief #psychologie #ik #dirkdewachter #gesprek #campagne #maatschappij #sociaal #social #media #socialmedia #instagram #instagood #film

A post shared by Loesje (@loesjevdposters) on

One thought on “We leven in een ikkige tijd

Geef een reactie