Het is ‘Week van de eenzaamheid’. Er stond een artikel in de krant vandaag over eenzaamheid bij alleenstaanden. Dat vind je onderaan deze pagina.

70% van de alleenstaande ouders voelt zich soms tot altijd alleen. Ze hebben geen tijd, geen netwerk en zijn gewoon pompaf. Maar zoals je weet, heeft eenzaamheid ook nog gevolgen op de gezondheid op langere termijn. Best die te doorbreken dus.

In het artikel gaan ze in op alleenstaande ouders na de scheiding. Ze geraken na de scheiding in een vicieuze cirkel terecht door verhuizing, tijdgebrek (de huishoudelijke taken komen bij 1 persoon terecht) en financiële tekorten.

Ze willen extra hun best doen om iets goed te maken. Daar komen die schuldgevoelens naar boven waar een paar blogs en mijn laatste webinar over gingen…

Ik vat nog even kort samen hoe jij voorbij jouw schuldgevoelens (soms ingegeven door de ex-partner) kan komen. Want je hebt gezonde schuldgevoelens, maar ook ongezonde: schuldgevoelens die eigenlijk niet nodig zijn.

  • Schrijf je gedachten op die je schuldig doen voelen. Oefen om er minder naar te luisteren. Ze hebben veel controle over je doen en laten. Maar je kan kiezen om het anders te doen. Iets wat beter bij jou past.
  • Wanneer je je schuldig voelt, praat dit niet goed, zoek geen bevestiging of duw het niet weg. Dan komen ze toch terug. Dit zijn acties waar je veel energie insteekt, maar niets opleveren. Laat je gevoel er zijn. Het gaat ook weer over. Dit kan je ook oefenen.
  • We laten schuldgevoelens vaak bezit van ons nemen: ik ben de schuld van… Maar wij zijn véél meer dan dat. Onze schuldgevoelens zijn maar een kleine toneelspeler in de film van ons leven.
  • We hebben elk onze pijn. Ook je ex-partner. Wanneer die jou schuld aanpraat, zegt dat meer over haar/hem dan over jou.
  • Regel die babysit ondanks jouw schuldgevoelens. Dit kan best wat angst geven, maar jij bent een mens die ook nood heeft aan contact. Uiteindelijk hebben je kinderen meer aan je wanneer je batterijen opgeladen zijn. Dit zal je merken, maar pas achteraf.

Er is vaak ook weinig overleg met de ex-partner waardoor men het gevoel heeft dat de opvoeding op jouw schouders alleen valt. In het begin lijk je de wereld aan te kunnen, maar na een tijd geraken je krachten op. Vaak merk ik dat ouders in de praktijk bemiddeling geen (tweede) kans willen geven. Het is genoeg geweest met de ex-partner. Geen gedoe meer. Maar bij een goede bemiddelaar worden vaardigheden aangeleerd die je als co-ouders broodnodig hebt. Je kinderen hebben er alleen maar baat bij.

Hier zal ik uitgebreider op ingaan in de tweede versie van het e-book. Ik kijk er nu al naar uit om het te lanceren. Ik zal samenwerken een bemiddelaar om dit stuk voor jou helderder uit te leggen.

Schrijf je in voor de inspiratiedag Gelukkig! (Gescheiden).

Daar gaan we deze oefeningen samen maken, met andere ouders die dezelfde weg bewandelen. Door hierbij stil te staan, kom je uit de vicieuze cirkel waar je in bent beland na de scheiding. Met deze ouders kan je ook na de inspiratiedag nog actief contact houden, indien je dat wenst.

 

 

 

eenzaamheid alleenstaande

Geef een reactie