De dans van het gezin

 
Ieder gezin heeft een unieke dans tussen alle leden waarbij ze elkaar sturen en volgen. Bij elke gezinsverandering wordt die dans uit zijn ritme gebracht. De ouders starten als koppel en bouwen een liefdesdans op. Daarin komen kinderen, waarbij ze een nieuw evenwicht zoeken om af te stemmen op elkaar.
 
Vaak verliezen ouders hun partnerrelatie in die ingewikkelde dans. De liefde tussen hen komt niet vaak meer in de dans van het gezin aan bod. Er is een spanning. Wanneer deze spanning niet kan verdragen worden, door één of beide ouders, komt het soms tot een definitieve breuk. Een breuk waar de kinderen niet voor gekozen hebben.
Triade
 

Pijn

Tijdens en na die breuk in de dans, kunnen de spanningen die opgestapeld zijn, heftig naar boven komen. Je bent gekwetst en kwaad. Er wordt gevochten, soms ten koste van de eigen kinderen. Bij sommige ex-partners wordt het gerecht als wapen ingezet.
 
Er is pijn. Ze hebben lang in een dans vast gezeten die enorme stress bracht. Vaak dezelfde dans die je als kind hebt meegemaakt. Als je dan als ouder te horen krijgt: bekijk het vanuit je kind, stort je wereld in. Zelfs dat lukt je niet, hoe graag je het ook wil.
 
Je moet de kinderen beter verzorgen.
Ik ben geen goede mama.
Mijn ex-partner verwent de kinderen te veel.

Schuldig

Alsof je het probleem kunnen oplossen door de oorzaak aan te wijzen. Ofwel is het mijn fout ofwel dat van iemand anders. Zo ontstaan ook schuldgevoelens bij kinderen naar aanleiding van de echtscheiding. ‘Als ik de schuldige ben, dan kan ik het ook ongedaan maken.’ Heel menselijk dus. Ze geven een gevoel van controle.
 
Maar deze oordelen over jezelf en je ex-partner drijven je uiteen. Als ouders van jullie kinderen. Ze drijven je kinderen tot innerlijke conflicten: welke ouder kan ik geloven? Ik wil mijn beide ouders graag zien, maar dat wordt me moeilijk gemaakt.
 
Ze drijven jou verder van je eigen geluk.
Waarom hou jij er nog aan vast?
Er is een verschil tussen gezonde schuld en kwaadheid en ongezonde. De gezonde is noodzakelijk om te overleven. De ongezonde fixeert. Brengt ons niet tot de juiste actie. Hoe wordt die nu ongezond?
  1. Door het gevoel te onderdrukken. Je kwaadheid, frustratie en schuld komt harder terug.
  2. We laten het bezit van ons nemen. We zijn constant kwaad, gefrustreerd en schuldig. Zo bouwen een hoge muur rond ons hart.

Vergeving

Vele gescheiden ouders willen dit tijdens de bemiddeling oplossen. Ze willen dat hun verdriet gezien wordt door de anderen. Bemiddelaars luisteren naar je. Maar je zit nog steeds in ‘vecht’modus. Vechten om gehoord te worden.
Vraag jezelf af
Als ik mijn ex-partner niet meer als de schuldige zie, wat zou ik voelen?
Wat maakt het voor jou zo pijnlijk om dit los te laten? Benoem het met 1 woord.
Dit is héél moeilijk. Vergeving is moeilijk. Dat wil niet zeggen dat we ermee akkoord gaan of dat het geen pijn doet.
Want eronder zit jouw kwetsbaarheid.
We beschuldigen allemaal. We proberen weg te komen van onze pijn en onzekerheid. Maar je hebt de kracht en de moed om hieruit te komen.
Het kan anders!
Zet al de volgende stap:
Volg het gratis webinar op 25 september om 21u.

Schrijf je hier in

 

Geef een reactie