Aaargh, de dag is om. Ik heb weer zitten nadenken over oplossingen. Als mijn ex-partner nu eens niet slecht over mij praat tegen mijn dochter, dan vertrouwt ze me terug. Hoe kan ik dat gedaan krijgen?

Hup… je hersenen schieten in actie. Bedenkt scenario’s, mogelijkheden, no-go’s, al geprobeerd… En de molen draait nog eens een rondje. Want je zal wel iets over het hoofd hebben gezien. Toch?!

Dat is ons brein.

Daniel Kahneman, psycholoog en nobelprijswinnaar, schrijft over traag en snel denken. Ik ben zijn boek ‘Thinking, fast and slow’ aan het lezen. Het geeft me nieuwe inzichten in hoe ons probleemoplossend brein vaak lui ‘denkt’ waardoor er geen kritische, out-of-the box oplossingen komen. Enkel problemen en dingen die mislopen. Evolutionair gezien interessant. Maar het andere stuk denken – het trage, diepgaande denken – is veel minder aanwezig dan we vermoeden.

Het goede nieuws is dat we kunnen oefenen om niet te luisteren naar dit probleemoplossend denken dat tot niets leidt. Daarvoor moet je wel eerst een andere stap zetten: inzien dat dit denken je veel kost. Deze stap kan voor sommige ouders een tijdje duren, eer ze die zien.

Wanneer je dat beseft, kan mindfulness helpen. Mindfulness wordt in het Westen gezien als een oplossing voor je problemen. Volg de 8-weken en … Als ervaringsdeskundige neem ik mindfulness op in het helpen van ouders, omdat het een manier is om een toestand te bereiken waarnaar we streven.

In populair taalgebruik is ‘mindfulness’ synoniem geworden met ‘in het moment zijn’, ‘aanwezig zijn’ of ‘in het nu leven’. Aanwezig zijn speelt een enorme rol als je naar je waarden wilt leven. Aanwezig zijn maakt je leven rijk en vol. Het maakt ook mogelijk om effectief te handelen: het is moeilijk effectief te handelen als je geen aandacht besteedt aan wat je doet.

Russ Harris – Acceptatie en commitment therapie in de praktijk.

Hier volgt een oefening om je brein te vertragen. Om niet heel de tijd te luisteren naar die molen. De molen stoppen gaat niet lukken, helaas!

Kies een activiteit uit je ochtendroutine. Tandenpoetsen, ontbijt maken voor je dochtertje, koffie zetten of het bed opmaken. Terwijl je dit volgende keer doet, gaat je aandacht helemaal naar wat je doet. Je bewegingen, de geur, de geluiden, koud of warm,… Je merkt alles op met een nieuwsgierige houding. Als er gedachten komen, erken ze en laat ze komen en gaan. Alsof het voorbijrijdende auto’s zijn. Dit zal vaak gebeuren! Daarna ga je terug naar je activiteit.

Ik zet ’s ochtends op een ouderwetse manier koffie. Daar geniet ik zo van. De geur, het gieten, het fluiten van de ketel… mijn dag begint met eventjes rust in mijn hoofd.

Wil je hier meer over leren?

De online-training ‘Gelukkig na de scheiding’ helpt je tijdens 8 weken. Niet om de scheiding minder erg te vinden, te aanvaarden of los te laten. Maar om jouw leven terug in handen te nemen.

Tijdelijk aanbod voor wie zich inschrijft voor 12 september! In plaats van € 660 voor 8 weken dagelijkse online begeleiding, betaal je slechts €440.

Meer informatie

Geef een reactie