Het nieuwe schooljaar. Daar staan ze. Fier en fris. Sommigen met een nieuwe jas, boekentas of pennenzak. Maar vooral in een nieuw leerjaar. Daar hoort een nieuwe juf of meester bij. Spannend toch?

Nieuwe gewoontes en afspraken. Een andere routine. Maar grotendeels gelijk. Hetzelfde begin- en einduur. Mama, papa of de grootouders die je komen halen. Met de auto. Met de fiets. Te voet.

Het is een spannende maar veilige start.

Zoals de kostbare beer die de lucht in wordt gegooid. Gegooid vol vertrouwen dat-ie opgevangen zal worden.

Foto strand

Voor kinderen van gescheiden ouders verandert er echter vaker iets in hun wereld. Dat niet zo veilig is. Onvoorspelbaar. Een rechtzaak. Stiefbroers – of zussen. Verhuis. Nieuwe school. Sommigen hebben die nieuwe school nog niet gezien.

Deze vakantie heb ik zo’n verhalen met een onzekere toekomst gehoord van kinderen en ouders. Terwijl kinderen recht hebben op een basisgevoel van veiligheid. Ze hebben één van hun ouders moeten missen voor een aantal weken tijdens de zomer.

Wanneer je kinderen ter wereld brengt, wil je niet dat ze dit meemaken. Je begint niet aan kinderen met de idee: we zullen scheiden. Dan kom je plots in de scheiding. Een opluchting of de wereld die onder je voeten wegzakt. Sowieso een mallemolen van emotionele en praktische vuurpijlen schieten voortdurend op.

as muddy water flows

Tijd brengt raad. Dat zou je niet denken wanneer je in de storm zit. Maar door nog eens extra te woelen in het modderige water, zal er geen helderheid komen.

Ik wens jullie van harte een rustige start van het schooljaar.

Geluk - Toon Hermans

Geluk is geen kathedraal,
misschien een klein kapelletje.
Geen kermis luid en kolossaal,
misschien een carrouselletje.

Geluk is geen zomer van smetteloos blauw,
maar nu en dan een zonnetje.
Geluk dat is geen zeppelin,
’t is hooguit ’n ballonnetje.

One thought on “Het nieuwe schooljaar, een nieuw begin

Geef een reactie