Wat knap van haar!

Zoals bij zoveel gezinnen stijgt de spanning deze weken. Ik krijg mailtjes en vragen van ouders. Wat kan ik doen? Wat kan ik beter niet doen? Hoe kan ik mijn kinderen motiveren?

Zij vroeg er zelf naar: ‘Mag ik niet naar de logo?’ Ze had dat gehoord van meisjes in de klas. Waarom, vraag ik. Ik heb geen motivatie meer.

Wow, motivatie. Best wel een moeilijk woord, dus vraag ik wat dat betekent.

Als ik het wil, kan ik het.
Als ik het niet wil, kan ik het niet.
En ik doe zo hard mijn best, maar het helpt niet.
Dus kan ik het niet.
En ik wil het dus niet.

Logisch. Als ik mijn best doe voor iets en het resultaat is navenant, ben ik ook teleurgesteld. Maar als je écht iets wil, dan blijf ik toch doorzetten?

Je kan motivatie niet opdringen. Het kan wel even werken, zo’n externe motivatie, maar eigenlijk is het heel broos. Externe motivatie noemen ze dat. Ook ik heb daar al 20 jaar moeite mee. Externe motivatie werkt niet meer voor mij sinds mijn elastiek te hard uitgerokken is geweest. Te hard mijn best moeten doen voor anderen. Maar niet voor mezelf.

Ik studeerde systematisch het laatste deel of hoofdstukken van een cursus niet. Toch haalde ik schitterende resultaten. Waarom lukte dat laatste stuk mij niet?

Ook deze week botste ik weer tegen een laatste stuk aan. Volgende week heb ik een deadline voor een boekbespreking, maar het boek geraakte niet uit. Toen het besef kwam dat ik dit boek eigenlijk voor mijn praktijk lees, omdat ik dat wil, ging ik als een trein tot het boek uit was.

Hoe vind je motivatie voor iets dat je niet wil?
Of: hoe geef je een kind het gevoel dat het wel veel kan?

Deze week rondde ik de studiebegeleiding van een ander meisje af. Ze kwam in januari binnen met het idee: Ik kan geen wiskunde. Maandag zei ik tegen haar: ik kan jou niets meer leren. Ik maak vaak dezelfde oefening als de studenten terwijl ze bezig zijn waarna we vergelijken. Ik had echt moeite die dag.

Door zo’n boodschappen groeien ze.
En echt waar, ik meende het vanuit mijn hart.

 

 

 

Geef een reactie