Zoals jullie weten, bied ik niet zomaar hulp aan. Ik wil geen reddende engel zijn. Zorgvuldig nadenken, doorverwijzen, afstemmen en evalueren brengen de gezinnen de beste en duurzaamste veranderingen teweeg.

Dit schooljaar heb ik een aantal tieners begeleid in hun studies. Met het einde van het schooljaar in zicht, ronden de trajecten zich af. De hulpvragen waren zeer divers. Toch blijf ik met een aantal vragen achter.

  1. Wat ik realiseer op een uurtje tijd, moet mogelijk zijn op school. De tieners komen wekelijks na schooltijd of in hun weekendtijd. Ze komen moe aan met een puf en een zucht. Na een dagje van moeten, moeten ze wéér. Nu, dat vergeten ze algauw bij mij omdat ik het laat draaien rond wat ZIJ willen. Zo vliegt het uur meestal verbazingwekkend voorbij. Wanneer ik een dag gewerkt heb vol passie, heb ik ’s avonds nog zin om te werken. We leven in een maatschappij (ook in het onderwijs) vol burn-out en depressie bij volwassenen. Kinderen en tieners zijn nog schijnbaar flexibel, maar voor hoe lang?
  2. In Leuven wilden we een school opbouwen. Met een aantal ex-collega’s en ouders. Een school waarin het er ‘anders’ aan toe zou gaan. Die ambitie is er nog steeds. Maar ik heb die omgetoverd. Ik wil de scholen mee helpen van binnen uit te veranderen. Leerkrachten, directies en leerlingen inspireren om het anders te doen. De zaadjes die ik dus in de studiebegeleiding heb geplant, gaan zich vermenigvuldigd hebben tegen de volgende lente. Daar zorg ik voor in het afsluitend gesprek.
  3. Een studieprobleem is vaak ook een gezinskwestie. Hier kan ik veel bij vertellen, dus vat ik het in de volgende essentie. Alles wat ik kan in het uur begeleiding, kan het gezin ook thuis.
  4. De demotivatie van leerlingen is een maatschappelijk probleem. Gisteren kwam er een jongen bij mij die moeite heeft met Frans. Hij had een prima spreekoefening (9/10!) en een goede toets (5,8/10). Voor hij binnenkwam, hadden zijn ouders nog gezegd dat dit heel goed is. Hij was nog niet overtuigd. Ik viel bijna van mijn stoel van oprecht geluk.
    Waar? Waarvan komt zijn idee dat dit niet goed is? Kinderen worden toch niet geboren met een innerlijke & competitieve drang?
  5. To be continued…

Deze bedenkingen zullen weerspiegeld worden in mijn aanbod studiebegeleiding in september, waar ik deze zomer eens goed over ga bezinnen.

Ik ga ze wel allemaal één voor één missen binnenkort 😉

Heb je zin om mee te bezinnen? Graag!

Geef een reactie