Tijd voor een impressie van de vorige opleidingsdag van mijn jaartraject bij Rapunzel.

Greet Splingaer liet één van haar bezielers aan het woord, Maurizio Andolfi, via een video. Andolfi is een kinderpsychiater die zich bijgeschoold heeft tot systeemtherapeut. In dit voorstukje van de film ‘A school of life’, dat gaat over zijn eigen leven en hoe dat hem inspireerde in zijn werk, kan je de energie voelen die deze man uitstraalt. Hij reist de wereld rond om voor een publiek van systeemtherapeuten livesessies te doen met voor hem onbekende gezinnen.

In dit stuk van journaliste Catrien Spijkerman, lees je een verslag van zo’n sessie.

Therapy is a place for families to work on problems.

Hij ziet de therapeut als mediator, ‘more like a coach to train people’. Want de kennis en oplossingen vind je bij de familie zelf.

Hij vertelt hoe de gezinnen je toegang geven binnen hun ‘systeem’ waarbij de bron van kennis hierover, actie is. Creëer interactie tussen de gezinsleden en bouw ervaring op met de familie. Zo komen noden, wensen en krachten naar boven die hen opnieuw verbinden.

Say ‘thank you’ to the child,
for your problem is important to understand family issues.

Andolfi werkt multigenerationeel. Het probleem van het kind, geeft ons toegang tot het gezin.

Ask the child, ask the mother, ask the father.

Herstel  is een taak van het gezin. Zij krijgen al het krediet in het tot stand komen van het begrijpen van de familiekwesties. Zij zijn de bron van de transformatie. De vraag voor de therapeut (in mijn geval coach) is: wat kan ik mogelijk maken voor dit gezin?

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Geef een reactie