flyer schilderworkshop

Schilderen + zelfvertrouwen = ?

Mijn talent is schilderen: zo heerlijk. Vrijdag zat ik met mijn nichtje aan de tafel te schilderen. Ik dacht: Als er een god bestaat, dan maakt hij de hemel zoals ik hier nu zit. Penselen, papier, verf en rust. Rust in mijn hoofd en lijf.

Soms is er een schaduwkant: het piekeren. De maalstroom van gedachten die onophoudelijk dreunt: dat trekt op niets, jij maakt ondermaatse dingen, dit is een rommelboeltje. Maar ik heb mezelf getraind, jarenlang, in het afstand nemen van deze gedachten.

Ik focus me meer op mijn verlangens opdat die kunnen ontwikkelen. Onaangename gevoelens laat ik bestaan. Ik ontken ze niet. Ik verander ze niet. Ze zijn wat ze zijn en gaan ook weer voorbij. Dat brengt me bij het meer van Edel Maex: mijn top-meditatie. Al het vorige zit hierin verweven. Dat is ook de kern van ACT-training (Acceptance & commitment therapy) = gedragstherapie + mindfulness.

Tieners zitten in een mega-onzekere fase, dat moet ik je niet uitleggen. Soms zie je het niet. Maar vanbinnen is er een chaos aan gewaarwordingen. Het bizarre is, dat dit mij opviel tijdens de workshop ‘Experimenteren met schilderen’. Jonge kinderen kladderden erop los, terwijl de tieners wikten en wogen. Twijfel.

Op dat moment, rinkelde een belletje. Wat heeft gemaakt dat ik als 35-jarige opnieuw passie vond in het schilderen? Ja, rust in mijn hoofd. Ik was al een paar jaar mezelf aan het trainen in mijn hoofd om anders om te gaan met gedachten en gevoelens. Toen, dankzij de speelse aanpak van Marissa, daagde het in mij op: dit is rust!

Dat belletje laat ik nog wat verder rinkelen. Schilderen + zelfvertrouwen is een mooie combinatie. Het brengt het mooiste in jezelf naar boven: je passie, je verlangen.

Wil je jouw tiener ook laten proeven van deze som (die meer is dan zijn delen)?

Neem samen delen aan de unieke workshop in samenwerking met Teach Learn Grow op 15 september.

 

Geef een reactie