In 7 stappen naar een gelukkiger samengesteld gezin, Anja Pairoux.

Anja Pairoux

Ik lees ontzettend graag boeken, het liefst romans of thrillers. Al na de eerste bladzijde weet ik of ik dit boek uitlees of niet. Non-fictie lees ik als een naslagwerk: ik kies de hoofdstukken eruit die ik nodig heb en de anderen overloop ik diagonaal doordat ik snel kan lezen.

Dit boek had mij mee vanaf de eerste bladzijde. Het is als een roman dat leest als een trein, want Anja vertelt over haar eigen belevenissen, gevoelens en gedachten als plus-mama en mama van een nieuw-samengesteld gezin.

Anja Pairoux is de eerste plusoudercoach van Vlaanderen. Ze haalde het concept uit Nederland.

‘Ik spreek liever niet over stiefouders, omdat dat negatieve gevoelens oproept.’

Heel even dreigde ze zelf zo’n boze stiefmoeder te worden, geeft Anja toe. ‘Ik ging samenwonen met een man die al een zoontje had, van toen twee jaar oud. Er ontstonden al snel conflicten rond: mijn man wilde dat ik thuis bleef als zijn zoon bij ons kwam, maar de planning rond zijn bezoekjes werd vaak op het laatste moment gewijzigd. Dan moest ik mijn afspraken met vriendinnen weer afzeggen.’

‘Hij vond dat ik daar niet moeilijk over moest doen, want niet ik, maar zijn zoontje was het slachtoffer van de hele situatie. Er kwam een moment dat ik stond te roepen van boosheid. En ik moet daar eerlijk in zijn: ik wenste toen ook dat het kind er niet geweest was.’

Een kindertherapeute stelde vast dat het met de jongen wel in orde zou komen, maar adviseerde dat Anja hulp zou zoeken. ‘Mijn man kwam thuis met een kaartje van een stiefoudercoach in Nederland. Dat is mijn redding geweest. Eindelijk iemand die oog had voor mijn gevoelens, en bij wie ik vrij mijn hart kon luchten.’ (De Standaard, 2014)

De gevoelens die ze beschrijft bij het samenstellen van haar nieuw gezin, maar ook bij de verhalen uit haar praktijk, zijn zo herkenbaar. Dat voelt bevrijdend: ik dacht dat ik de enige was!

De volgende thema’s komen in dit boek aan bod:

  1. Je wist waar je aan begon!
  2. De ex, of hex?
  3. De honderdjarige oorlog (de emoties die erbij komen)
  4. De nieuwe plusouder en de oldschool biologische ouder
  5. De opvoeding
  6. Het liefdeskind
  7. Communiceren kan je leren

Een aanrader!

Geef een reactie