Boek jongeren

ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapy.

Vijf jaar geleden, volgde ik de 8 sessies ACT bij Karolien Dockx, groepspraktijk ID-entiteit in Boutersem. ACT is een training waarbij je leert om je gedachten niet au sérieux te nemen. Je kan iets anders doen dan wat je gedachten je vertellen en leven volgens wat je echt waardevol vindt.

ACT werd ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven Hayes. De laatste jaren is uit onderzoek gebleken dat ACT een effectieve behandelmethode is voor diverse psychische en lichamelijke problemen.

Na die sessies heb ik een grote stap genomen in mijn leven: ik heb een thuis gezocht en gemaakt. Een plek van mezelf, waar ik me veilig voel. Ik leerde ook dat het vechten en het verzet tegen onaangename gevoelens, me nog een lading negativiteit erboven op gaf.

Op 2 juli start ik met de opleiding om zelf ACT toe te passen in mijn praktijk met kinderen en jongeren. Maar de technieken die ik me al eigen heb gemaakt de laatste jaren, onthoud ik de kinderen die ik begeleid niet. Via eenvoudige metaforen maak ik ze bewust van hun gedachten en leer ze die nemen voor wat ze zijn: slechts gedachten, geen feiten.

Zaterdag zei een 6-jarige tegen me: Ik ga dat niet vragen, want ik vrees dat het antwoord ‘nee’ zal zijn. Ik: ‘Je denkt dat het antwoord ‘nee’ is, maar dat weet je nu toch nog niet?’ Stap voor stap de angst overwinnen om het toch te durven vragen. Want haar gedachte, hield haar tegen om iets dat voor haar belangrijk was, te communiceren.

ACT heeft ook goede resultaten bij piekeren. Dus bouwde ik het in mijn studiebegeleiding al in. De metaforen speciaal voor kinderen en jongeren, trainen hen in het rustig maken van hun hoofd. Zo komt er energie vrij voor wat écht belangrijk is.

Geregeld denk ik terug aan iets wat ik tijdens die ACT-sessies gezien of gehoord heb. De beelden zijn doeltreffend en vlot toepasbaar. Het geeft je een dosis humor, veerkracht en flexibiliteit in het leven.

Geef een reactie