Deze week in Knack: Hulp bij opvoedingskwesties. Acht mythes ontkracht.

 

Ionica Smeets, jonge moeder en hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, houdt in haar boek ‘Zoete kinderen eten geen suiker’ een aantal mythes tegen het wetenschappelijke licht.

Wetenschappers detecteerden geen aangeboren onderscheid in wiskundetalent tussen jongens en meisjes.

Enige kinderen zijn gemiddeld even sociaal, eenzaam of verwend als kinderen met broers of zussen en hebben gemiddeld evenveel vrienden. Het enige verschil, en dan nog wel in hun voordeel, valt in de schoolprestaties te noteren.

Onderzoekers ontdekten dat kinderen die zich goed gedragen ouders hebben die meer praten dan straffen. Bij een studie moesten moeders een dagboek bijhouden. Mopperen en nooit straf geven is de slechtste strategie: op langere termijn heeft dat de meest negatieve uitwerking. Wetenschappers stellen dat uitleggen waarom iets niet deugt al effect heeft bij kinderen vanaf 15 maanden.

Kinderen met een goed ontwikkelde fijne motoriek halen later betere punten in wiskunde en taal. Bij motorische taken zijn dezelfde hersengebieden actief als bij het maken van rekensommen. Knutselen helpt jonge kinderen om de verbindingen in hun brein te versterken. Kinderen die vlot bewegen doen bovendien meer ervaringen op, wat goed is voor de groei van hun brein.

Tijdens een uitgebreid onderzoek kregen groepen kinderen wekenlang een dieet met extra veel suiker, terwijl bij andere groepen zo weinig mogelijk suiker op hun bord kwam. Ouders merkten geen verschil. Kinderen werden niet drukker van bergen suiker en evenmin werden ze brave lammetjes van suikervrije maaltijden. Bij iedere groep tekende zich hetzelfde patroon af: soms waren de kinderen druk, soms rustig.

Uit een Brits onderzoek bleek verveling reden nummer 1 om drugs te gaan gebruiken. Naast kicks zoeken en escapisme kan ook de beschouwende aanpak een antwoord zijn op verveling. Die port kinderen aan om redenen te zoeken waarom iets wat saai lijkt toch belangrijk voor hen kan zijn. Het is belangrijk kinderen te leren hoe ze met verveling om kunnen gaan.

Ionica Smeets, Zoete kinderen eten geen suiker, Uitgeverij Nieuwezijds, 2016, 248 blz., 17,95 euro, ISBN 9789057124679.

Opvoedingslijn: 078 15 00 10 of opvoedingslijn@groeimee.be

Geef een reactie