Ont-moeten

Deze voormiddag hadden wij het over afspraken, regels en discipline in de opleiding Gezins- en kindercoach. Voor mij waren er geen nieuwigheden, maar wel een interessant discours over verschillende opvattingen hierover. Hier schrijf ik neer wat ik geleerd en ontdekt heb in mijn carrière.

Het verschil tussen een regel en een afspraak is in de wijze waarop ze tot stand komt.

Een regel wordt opgelegd door iemand die ‘boven’ je staat. Die persoon moet waken over het naleven van de regel en controleert dat ook. Regels zijn nodig in een maatschappij, je werk en een gezin. Geen regels? Chaos. Ze brengen duidelijkheid en veiligheid/ gezondheid.

Bijvoorbeeld:

  • Om 8u ga je slapen.
  • Enkel op maandag mag je choco voor ontbijt.
  • We doen elkaar geen pijn.
  • Tijdens het eten geen smartphone.

Doe dit vanuit een houding van liefde en maak het geloofwaardig. Het heeft geen zin om te dreigen met straffen want dat is manipulatie. Door het zelf te doen, leer je het ook aan een kind. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Dit werkt motiverend.

Bij afspraken kom je tot een wederzijds begrip van elkaars mening, het belang van die mening en de duidelijkheid die het meebrengt. Je staat als evenwaardige partners in de communicatie.

Bijvoorbeeld:

  • Ik heb graag dat je belt als je aangekomen bent. Dan ben ik gerust.
  • Hang je kledij ’s avonds mooi op, dan is het ’s morgens niet gekreukt.

Wanneer je iets wil bereiken van een kind, wanneer je de innerlijke motivatie voor een taak wil aanwakkeren en voeden, leg dan uit waarom het belangrijk is op een rustige toon (zonder ‘moeten’). Dit werkt écht 😉

Verwoord het ook niet als een vraag. Wil je witloof? Dan heeft het kind recht om ‘nee’ te antwoorden. ‘Ik heb graag dat je witloof neemt’ is veel eerlijker.

Hier vind je nog een goed artikel over grenzen stellen en streng durven zijn.

Geef een reactie