Bryan bewerkt

In mijn praktijkruimte heb ik een tekening hangen van een leerling van mijn vroegere klas. Er staan een mama, een papa en een kind op. Ze zijn grauwgrijs gekleurd en kijken boos, verdrietig? Het kind heeft zelfs geen gezichtsuitdrukking. Deze jongen had een uitzonderlijk gewelddadige thuissituatie. Hij kropte zijn gevoelens op tot diep weg.

Een meisje vroeg me: ‘Vind je dat mooi?’
‘Neen, ik vind dat niet mooi.’
‘Waarom hang je dat dan omhoog in een kader?’
‘Omdat dat voor die jongen belangrijk is.’
‘Maar je hebt tegen hem dan wel gezegd dat het mooi is?’
‘Neen, want ik vind het niet mooi.’

Dit gesprek herhaalde zich een paar weken later met hetzelfde meisje maar een ander werkje. Een jong meisje dat haar verdrietige mama had geschilderd.

trieste mama bewerkt

Waarom spreken sommige beeldende werken ons aan? Vaak denken we: omdat ze mooi zijn, ik kijk er graag naar, dat is een echt talent dat ik waardeer…

Maar kunst is meer. Kunst is expressie van gevoelens en laten daar nu zowel aangename als onaangename gevoelens tussen zitten. Zo vind ik het werk van Frida Kahlo knap. Maar een ander vindt het misschien lelijk. Dat maakt van beeldende expressie een ingangspoort naar onze kwetsbare innerlijke leefwereld.

Zonder woorden. Dat vind ik mooi.

Zo gaan we ook filosoferen over onze eigen kunst tijdens de workshops ‘Experimenteren met schilderen‘ in de Paasvakantie.

Gerelateerd blogbericht: Wisper 2016.

Geef een reactie