Veel kinderen en tieners verliezen al te vroeg in hun jonge leven de motivatie om te studeren. De lessen zijn saai, ze denken dat ze het niet kunnen, het sluit niet aan bij hun interesses, de druk ligt te hoog, ze presteren onvoldoende,…

Als leerkracht zag ik deze kinderen ook in mijn klas. Het was dan telkens een evenwichtsoefeningen om ze toch te stimuleren, om te zoeken naar wat hen aansprak en goesting gaf om bij te leren en het beste van zichzelf naar boven te halen. Bij sommige kinderen lukte dit helaas niet. Omdat mijn tijd en energie beperkt waren of omdat er gewoonweg nog andere kinderen in de klas zitten. Het was hartverscheurend als dit voorviel.

Nu ben ik een traject aan het uitwerken om de motivatie bij kinderen en tieners terug aan te wakkeren. Ik begin simpelweg met een frisse en onbevooroordeelde blik naar hun te kijken. Met hun te kijken vanuit hun perspectief. Daarop bouw ik dan mijn traject dat algemeen is in zijn ontwerp maar veel ruimte laat voor de individuele invulling.

benjamin franklin

Dit idee zat al langer in mijn hoofd. Als 11-jarige kreeg ik zelf te maken met totale demotivatie voor het schoolse leren. Terwijl mijn eigenheid juist leergierigheid is. Dit strookte niet met de realiteit dat ik niet meer naar school wilde gaan. Dat heeft me gebracht naar de lerarenopleiding en op heden mijn zelfstandige praktijk voor studiebegeleiding.

Om dit verder te onderbouwen volgde ik een Masterclass over leren en motivatie bij Tommy Opgenhaffen, werkzaam aan de Artevelde hogeschool in Gent. Hij heeft Leren.Hoe?Zo! opgericht met als doel:

  • Jongeren op een leuke en interactieve manier motiveren en op weg helpen om een zelfstandige leerhouding te ontwikkelen.
  • Leerkrachten, studiebegeleiders en ouders inspireren in hun taak als leercoach.
  • Een vertrekpunt bieden voor wie meer wil weten over boeiende initiatieven met betrekking tot ‘leren leren’.
  • Een platform creëren waar leerkrachten, begeleiders ervaringen kunnen delen

Die cursus heeft mijn missie verder aangewakkerd.

Daarnaast ben ik fan van de boeken van Chantal Trigallez. Zij heeft ervaring met jongeren in haar Talententheater, waarbij ze ervaring opdeed met het stimuleren van jongeren tot het vinden van hun passie en dromen opdat het leren terug zinvol zou zijn.

Mijn doel is om mijn eigen traject dat ik heb uitgebouwd in groep aan te bieden aan tieners. Praktische informatie kan u vinden op mijn website.

Geef een reactie