Uit elkaar3

Deze week contacteerde Nathalie Slosse van Talismanneke mij.

Talismanneke is een vzw die werkt met prentenboeken om gesprekken over moeilijke thema’s met kinderen te starten. Doordat ze me volgt, zag ze dat ik een verzamelingetje prentenboeken rond echtscheiding heb. Die zet ik graag op een rij voor haar en voor jullie.

Mijn absolute favoriet tot nu toe is ‘Uit elkaar’ van Véronique Puts. Ze verwoordt prachtig de verschillende aspecten en gevoelens bij een echtscheiding zonder je achter te laten met een verdrietig gevoel op het einde. Het is een realistisch verhaal.

‘Papa & mama wonen apart’ van Annemiek van der Steen & Jolanda van Dam is een fantasieverhaal. Een vogeltje neemt Kiki mee op tocht naar andere huishoudens. Ze merken dat er in elk huis wel iets moeilijks is. Dit troost Kiki, maar mij liet het verdrietig achter.

‘Een stuk voor mama en een stuk voor papa’ van Stefan Boonen en Luus Willems is een mooi, realistisch verhaal dat aansluit bij de leefwereld van jonge kinderen waarvan de ouders aan het scheiden zijn. De voorzijde en de prenten spreken de kinderen aan omdat je de gevoelens mooi kan aflezen van de gezichten van de personages. Er is een bijsluiter bij waarin tips worden meegegeven voor ouders, leerkrachten en hulpverleners om het thema bespreekbaar te maken.

‘Kamil, de groene kameleon’ van Daniëlle Steggink is een verhaal voor 8+. Het is gemakkelijk voor de kinderen omdat het hier over een diertje gaat waardoor het moeilijke thema minder dichtbij komt. Het verhaal toont kinderen hoe ze troost en rust kunnen vinden omdat ze steeds moeten wisselen van gezin en huis. De illustraties zijn zeer mooi. De tekst kort ik vaak in omdat ik die wat langdradig vind voor jonge kinderen.

Er zijn nog een aantal prentenboeken die ik niet heb aangekocht omdat de recensies die ik op het internet vond niet overtuigend vond.

Daarnaast heb ik nog 3 werkboeken:

  • Bang, boos, blij (Nino)
  • Mijn ouders gaan uit elkaar. Lisette Besselink.
  • Ik hoor bij jullie allebei. Riet Fiddelaers-Jaspers.

Ze zijn goed, doordacht maar wel gelijkaardig in hun opbouw en aanbod vaninformatie en vragen die kinderen zich kunnen stellen. Voor mij zijn ze echter té schools en sturend. Ik gebruik ideeën eruit maar laat de kinderen dit speelser en creatiever verwerken.

 

 

 

Geef een reactie